Besluit

Dit canvas, ontwikkeld door Alex Osterwalder, vormt een leidraad om uw business model op papier te zetten. Het laat u toe om op een snelle en overzichtelijke manier een beeld te krijgen van uw activiteiten en uw verdienmodel. Eenmaal u gestart bent, kan dit canvas ook een handig instrument vormen bij aanpassing van uw business model door bijvoorbeeld veranderingen in de markt.

Wenst u vervolgens uw plannen verder uit te schrijven en nagaan of uw project haalbaar is, dan kan u beroep doen op het Startkompas. Deze gratis digitale tool van Agentschap Ondernemen laat u toe om de haalbaarheid van uw project in te schatten en vormt de basis voor het opstellen van uw ondernemingsplan of business plan. Aan de hand van gerichte vragen beschrijft u de verschillende aspecten van uw project. Uw input en inspiratie kan u daarvoor deels halen uit uw opgemaakt business model. Bij het ingeven van de gevraagde financiƫle gegevens in het Startkompas, maakt de tool een automatische berekening van uw doodpuntomzet, wat u een inzicht verschaft in de financiƫle haalbaarheid van uw project.

In een ondernemingsplan tenslotte wordt gedetailleerd omschreven hoe u uw business model zal uitvoeren. Volgende leidraden kunnen u hierbij helpen:

Business Model Generation Alex Osterwalder en Yves Pigneur - www.businessmodelgeneration.com